Vandaag is het Wereld Psoriasis Dag. Meer dan 300.000 Nederlanders hebben hier last van ‘and still counting’.. 

Wat is psoriasis
In het Grieks betekent Psora, jeuk of huidaandoening. De aandoening wordt gekenmerkt door rode plekken die met dikke schubachtige schilfers bedekt zijn. De huid vernieuwt zich continu en de oude huidcellen worden vervangen door nieuwe. Bij psoriasis is dit proces vaak tienmaal sneller, hierdoor ontstaan teveel huidcellen die niet de kans krijgen om volledig uit te groeien. Dit is zichtbaar in grote witte schilfers die moeilijk loslaten. .

Jong en oud 
Iedereen kan de huidaandoening ontwikkelen, het wordt vaak voor het eerst zichtbaar in de puberteit. De aandoening komt regelmatig op na een keelontsteking, griep of bij een langere tijd van emotionele stress. Daarnaast kan de aandoening ook een erfelijke aanleg hebben. Auto-immuunziekte In alle gevallen is het van belang om de ontstekingsreactie van het lichaam te verminderen. Een auto-immuunziekte is de uiting van een verstoord afweersysteem. Uiteindelijk valt het lichaam zichzelf aan en staat het continu in de ontstekingenstand. Het kan voorkomen dat naast psoriasis andere auto-immuunziekte zich aandient. Denk hierbij aan reumatoïde artritis, ziekte van Crohn, multiple sclerosis en schildklierklachten zoals Hashimoto en Graves. Chronische stress, schimmels en gisten in de darm, voedingsintoleranties en verstoorde hormoonbalans kunnen een aanleiding zijn van een auto-immuunziekte. 

Verschillende vormen
De huidaandoening kan over het hele lichaam verspreid zitten. Het varieert vaak tussen de romp, ledenmaten en het gezicht. Het kan ook voorkomen dat het op de hoofdhuid zit. Daarnaast kan het zich in een aantal grote plakkaten uiten maar ook in 1000 kleine rode stipjes. Bij een ernstige vorm wordt er vaak ter behandeling licht therapie met UVB stralen voorgeschreven in combinatie met crèmes die corticosteroïden bevatten. 
Voeding en leefstijl spelen een hele belangrijk rol in het verloop van de huidaandoening. 

Vijf tips om de klachten te verminderen 
1. Eet dagelijks 500 gram groente en 2 stuks fruit. 
2. Drink 30 ml per kilo lichaamsgewicht aan vocht/ water. 
3. Eet voldoende gezonde vetten. Zoals vette vis (makreel, sardines, ansjovis en haring), avocado, walnoot, lijnzaad, hennepzaad en olijfolie. 
4. Vul vitamine en mineralen tekorten aan. 
5. Beperk stress en zorg voor voldoende ontspanning. 

Graag help ik jou in dit proces, inmiddels ben ik zelf drie jaar psoriasis vrij.


Maak een afspraak

Stuur mij een bericht via de contact pagina en ik probeer zo snel mogelijk te reageren
Contact formulier